My Blog List

Friday, February 25, 2011

Faizal Tahir & Bunga Citra Lestari - Aku & Dirimu



n this is another one yg i tak akan jemu dengar.... best best....

Faizal Tahir - Hanyut (Acoustic Version with Lyrics)



listern to this one n read the lyrics... i just love this song so much.... n the singer too.... happy listerning...

Sheila on 7 - Dan ( Cover )



hi everyone... looks like i'm in a mood of blogging la skarang... ahaks... tgh rajin, jgn di tegur, kang nyentap plak...

so, uols tau lagu ni kan? i suka lagu ni. nak2 kalo akustik ni, just penyanyi n gitar... suka bangat gue... bkn apa tau, kalo akustik ni kita dpt betul2 dgr the lyrics... n kesedapan suara penyanyi tu. ada la sorg close fren i tu, dia mmg tau la i suka yg versi akustik ni... selalu dok antar lagu2 yg cenggitu kat i through emails ke, fb ke.... mmg best la. n kalo masa i boring or sensorg kat ofis ni, ini la keje i.... carik lagu2 yg i suka n dgr n nyanyi sorg2.... hepi seh... ahaks...

harini i just nak share dgn uols antara lagu2 n fav singer i je... takde apa yg penting pun. nak share resipi pun, takde yg menarik lg. mood meng'apam pun belom mari2 lagi. wiken ni plak nak gi kenduri kawin cousin papa bear.... dpt la gantung piuk belanga jap.. ahaks. n i want to make sure that i can 'tapau' some for our dinner nye time nanti... hehehe... sgt tak malu...

ok lah uols, selamat berhujung minggu n selamat mendgr lagu2 fav i yeh.... chioww....

Wednesday, February 23, 2011

No Astro... No Problem...

salam uols...
caya tak, i takde astro kat umah? aaa... ada la one of my frens dulu, we all ada borak2 n suddenly tercerita pasal astro ni... dia agak terkejut bila i kata, i takde astro kat umah... dlm hati dok kata, apasey lak terkejut? is it a must to have item in a house??? well... fyi juga, rasa nya kat area taman tu hanya rumah i je yg takde KUALI astro kat ateh atap.... ahahaha... mesti org kata, sian dia takde astro... tp... whats the big deal for having astro kat rumah??? in fact, my son a.k.a. gundut ada gak ckp kat i dulu2 masa dia kecik2 n belum sekolah... "ma, nanti kalo kita KAYA, mama ada duit byk, kita beli astro ye..." oooo... astro ni utk org ADA2 la.... eermmm.... i dont care la... whether u kaya or tak, sapa rasa nak ada astro kat umah... its ur pleasure kan... duit uols, pandai2 la uols manage kan....
for me n hubby a.k.a papa bear... we tak kesah. channel yg tu pun dah cukup byk n penat nak tukar2 kan... ada 6 dah skarang ni. n kalo uols tunngu kat depan tv tu dr bukan mata sampai la nak tutup mata (sebab nak tido ye...) balik ada je citer nye... n rasa nya sekarang ni dah byk juga rancangan kat astro tu dah di impot ke normal tv channels tu....
as for me, kalo astro, i paling suka tgk discovery channel or national geography or of course rancangan masak.... so sekali2 balik rumah in law, or pegi to any of our family punya rumah.... (psstt... sume family members ada astro okay... ahaks...) kalo ada peluang n kalo tak berebut dgn budak2 yg nak tgk katun tu... i would b very happy to watch channel2 yg i sebut td tu... tp again kena compete dgn ahli2 keluarga lain yg ada tu... n for the guys... sure la dorg suka tgk sukan....
eermmm.... ekceli sume rancangan tu ada kat normal tv channels. nak2 kalo musim perayaan, sure la kuar sume citer2 yg kat wayang or citer2 baru yg best2 utk di tgk... kalo katun pulak... perrghhh... sume channel ada, plg byk tv9. gundut boleh spend most of his time watching cartoons yg kat tv9 tu berjam2.... n katun tu lepas satu, satu.... sampai la ke ptg.... kalo ada astro??? uols jawab la sendiri kan....
so, apa ke significant nya ada astro ke tak kat umah? hehehe... masing2 ada alasan sendiri n being living here in our country.... terpulang lah pd individu tu sendiri.... hak kebebasan utk bersuara, utk melakukan aktiviti or mempunyai apa2 keperluan or kehendak tu tidak terhad... cuma jgn melampaui batas je dah la kan....
hehehe... jgn amik hati, just nak share with uols.... kat ofis ni i sorg je, tu yg tulis kat sini sebab nak sembang pun takde sapa.... ahahahaha.... patut la buat topik tah hapa2 plak tetiba kan? aahahah.... aeekkk... berhak bersuara kan.... n kalo sembang kat sini, takde sapa nak respon pun... lbh krg ckp dgn diri sendiri or dgn dinding....
** tgh kumpul mood nak buat "apam snow white"....

Sunday, February 20, 2011


ini ada lg satu simple bfast utk masa2 malas i la ahli korga i kat umah tu. walopun senang tp sgt sedap n sgt mengenyangkan perut i je. perut papa bear? tidak sama sekali.... ahaks... ater, aklo udah gemor beno mkn nasi.... roti2 ni rasa cam celah2 gigi je... nak2 kalo bun yg dok buat2 ni la... dia bleh kata apa tau? 'boleh kenyang ke mkn ni???' ada ke patut?

ok, so... utk bfast ni uols cuma perlu roti, telur n baked beans...

cara2 nye,

- amik sekpg roti, bulat kan tgh dia, guna la acuan apa2 pun, tekan dgn gelas ke apa ye asal kan dpt lubang kat tgh2 tu...

- amik lg sekpg roti, ltk di bwh roti yg berlubang td tu... (tgk kat slide tu ye...)

- pastu pecahkan telur dlm bulatan tu... n bakar la dlm oven utk beberapa min atau bila uols tgk dah masak je telur tu, kuarkan dr oven..

- then tuangkan baked beans yg uols dah panaskan. ltk la dlm 2 sudu beso tu, kat ateh telur tu.. ikut suka uols la kan...

- then, mebbe uols bleh letak sket pepper ke or kicap ke, ikut suka tekak uols la eyh...

- dah siap... ready utk di mkn. utk i, satu set pun rasa kenyang sgt tp kalo utk my son, dia kena 2 sets... tu dia!! so, apa kata uols try buat wiken i or buat utk dinner... ala2 omputih celup... jgn plak buat lauk mkn dgn nasi udah la ye... ahahahaha... baru kenyang sampey besok....

video

ok... sementara ni uols tgk la aksi si gundut i ni masa ada sekali tu sebok sesgt nak tlg, nak tlg... so, i pun bg la dia peluang menolong apa yg patut. kalo tak, sebok tanya mcm2 kat tepi telinga ni mcm nyamuk. ha... ko amik, tlg la mix kan sampai letih la tgn nak pegang mixer tu. dia ingat senang je kan... ahahaha...


sowii ye uols... akhir2 ni tgh mood meroti bun je... mcm syok plak wat roti ni. mcm senang le plak. pastu naik gebussss... tu yg teruja tu... cuma nye belum rajin utk membuat btk2 lain selain bulat... ahahahaha. pastu flava nye pun sama je, coklat dgn plain... cuma tambah2 je dgn raisin or dried mix fruits... pastu buat bulat2 masuk dlm loyang... dah... tunggu gemuk pastu bako.... syok tau...

bun yg ni pun sama mcm yg haritu cuma yg ni tak taruk cocoa powder... kalo dr resipi tu, uols ignore je cocoa powder tu. the rest semua sama....

n masa wiken aritu mmg takde aktiviti sgt selain kena pegi jugak2 hari sukan si gundut... dia siap btau... ma, sabtu nanti tak yah wat kek tau, pegi sukan adik.... pergghhh... arahan tu. so, kena la ikut, sian la plak kan... dah la papa bear dtg lambat sebab gi main badminton... so, mama la yg kena dok kat tepi pdg tgk gundut sukan... dia pun tak ada acara masa tu sebab dah thn 4, tp dia kata, 'kenapa mama tak amik gambar adik jln td? adik bwk belon tau!' aaa? bwk belon? nape tak bgtau? ayoyoyo.... byk susah la itu bdk kicik... umur saja besar tp byk serupa itu kicik punya budak juga... ahahaha... ok la... nanti kita sambung lagi eyh... chow...

Wednesday, February 16, 2011

How to Make a Buttercream Rose - CHOW.com



ok fwens... harini i rasa cam nak share ngan uols sume camana i belajo wat cake/cupcake decorations selama ni. fyi, i mmg tak penah attend mana2 kelas baking due to some reasons which later la i citer ye... so, cana i nak bwlajo menge'kek kalo i tak gi belajo kan? so, i pun carik la sebyk mana info i bleh dpt dr internet ni.... utk beberapa bulan i mencuba berlambak2 resipi sampey kan mak i kata... "membazir je ko ni!" n my hubby kata.. " eee... letih nengok nyer....". aiyooo... so not supportive je kan! tp di sebab kan degil yg tebal dlm jiwa ni.... i wat dek jek... lantok le korg nak ckp kan...
so.... antara website yg suka pegi adalah youtube. i rasa sgt best sebab ada byk benda boleh belajo kat situ (jgn belajo yg bukan2 udah le ye kome ooiiii....). dr situ juga lah i belajo buat rose dr icing... kat ateh tu uols bleh tgk cana minah salleh ni buat.... tp b4 tu uols sume kena tau la cana buat icing (yg tu kena gi carik resipi kat tenet gak n tgk le youtube on how to make buttercream.... n dr situ uols boleh dpt mcm2 resipi lg...)...
dgn ini i harap uols sume dpt mengguna kan internet ni dgn sebaik mungkin utk kebaikan diri kita sendiri....
nanti sambung lg tau...

Tuesday, February 15, 2011


hi uols... citer kali ni kan... semlm kan cuti maulidul rasul... so, plan nak rehat2 je la kat umah n nak visit sorg aunty kitorg tak berapa sihat kat tasek... pastu tau2 balik keje isnin tu, si kerol dah tunggu kat umah. kerol ni kira pangkat sepupu la tp muda bebeno. baru umur 18thn. dia tgh belajo STAM kat ada kolej kat ipoh ni. ekceli kitorg baru gak keney nye pasey... ye le, kalo sepupu sepapat ni kalo tak berap rajin jumpa mmg le cam udah tak tau ahli korga yg ada kan... kebetulan plak anak sedara i ni bekawan dgn si kerol ni... dr situ la jejak kasih kitorg bermula...

si kerol ni minat beno nengok kapkek tu, pd dia lawo sesgt le. padahey kat KL tu lg berlambak2 yg lawo2 gilers kan... tp sebab dia tak tau kot... mak si kerol ni kira nya mak sedara la cos dia sepupu dgn arwah my father... so kira close la tp sebab dia bebudak beno... tu yg tak keney tu... haa.... citer nye dia beriya2 beno nak belajo wat kapkek.... peramah plak tu. lepeh tau yg we all ni sedara, rajin la dia dtg rumah... so, semlm tu i pun ckp la, nak belajo bleh ar, esok ada oder bleh tlg (mcm le reti kan...).. so, dia pun pepagi lg dah dtg dgn iman (kwn dia la ni)... dtg2 teruih je masuk dapur... ahaks.. i pun sebeno nye tak selesa gak bila wat keje ada org tgk... beku rasa nye... tp bebudak ni kira lantak je lah... so... dpt la dorg amik tau serba sikit pasey nak wat kapkek... yg depa suka nya masa nak buh icing je... mcm2 rupe dorg buat... i bg chan je la... bebudak... boring kot kat rumah sewa tu... so, uols tgk la gambo dorg tu dgn gundut.... yg masa tu jugak le nak belajo menge'kek nye... gundut2... sabo je le kan...

so, for semlm, i just buat nasi lemak je for they all mkn for lunch... mkn dgn sambal tumis sadin n sotong. tak tau plak si kerol tak leh mkn sotong.... huhuhu... sian kan... n here is my version of nasi lemak... i rasa uols sume dah pandai buat nasi lemak kan.... anyway, just go through je lah eyh....

NASI LEMAK DMUFFINS

4 pot beras - cuci bersih2

1 sudu teh - halba (beli kat kedey - i suka bau dia - campor sekali dlm beras td)

bwk kecik - sikit

halia - sikit

santan - 1 kotak

so, mcm biasa, uols masukkan semua brg2 td dlm periuk n masak la mcm biasa. santan tu kena ikut jenis beras la eyh... kalo beras yg cepat lembut tu jgn la letak byk... kang jd bubur lemak plak.... n sedikit garam to the taste... i tak letak daun pandan coz i suka bau halba tu... hehehe... happy cooking everyone....

Sunday, February 13, 2011





haaaa... kan dah kata, sempena bday ni i sgt lah rajin nye utk mengupload gambo n resipi for uols try di masa rajin... kali ni kita masak LOKAN (abg kpd kerang - gundut kata...), masak lemak berempah... jom tgk apa resipi nya...

LOKAN masak lemak berempah

3kg lokan - bila dah buang kulit tinggey dlm 1kg jek.... huhuhu...

santan pekat - anggaran dlm rm1.20 punya peking

bawang putih - potong2 je

bawang besar - potong2 je

halia - potong2 gak

serbuk rempah kari - dlm 2 sudu mkn

cara -

lokan tu uol kena rendam dlm ayor paneh kejap bg senang nak kopek cengkerang dia tu... amik isi je.. pastu bwg putih, bwg beso (bwg kecik mahey - jgn guna), halia, dipotong2 atau di mayang halus... masukkan dlm periuk yg ada lokan td. tuangkan sepeket santan pekat, serbuk rempah td, asam keping sikit, daun kunyit.... pastu masak la sambil tu uol kena kacau supaya dia tak bertaik minyak... haaa.... ayor dr lokan ni akan kuar dgn sendiri nye dan akan menjadi kan berkuah... bau dia jgn citer eyh. mmg masuk idung kuar angin... ahaks... masuk kan garam secukup rasa. dlm 20min tu ok la... senang dan mudah je....

tp kalo uols tgk pic i tu, i ada letak kan telur ikan tau. semlm gi pasar tgk cantik telur ikan tu, murah plak... teruih je rembat. masuk kan sekali dlm masakn td tu... perrghhh... mmg sedap la.

anak i mkn ni dia tanya, ini apa ma? ini adik beradik kerang la ni. dia suka kerang. so, dia pun mkn la sambil mkn tu dia kata, ini abg kerang ye ma? i kata, a'ah.. abg kerang. pastu dia kata, sedap... adik suka. pastu bila dah abis mkn dia bgtau nenek dia bila nenek tanya dah mkn ke, dia kata dah... adik mkn abg kerang!!... huhuhu...

p.s. -

kalo uols perasan kan, dlm gambo tu ada 3 org budak tgh cuci cengkerang lokan tu nak letak dlm akuarium... kesian kat depa, i suh gundut yg cuci.. dia kata, ma, adik nak gi umah kwn jap, nak mtk pertolongan kwn cuci kan, penat la adik nak cuci sorg2, byk tu... errmmm... ye la...