My Blog List

Sunday, October 31, 2010

eerrmmm... pg ni terasa sungguh nyaman je.. tgk bukit2 yg cantik... ni la keistimewaan dok kat ipoh ni... kita di kelilingi bukit2 yg bersambung2.. kalo lepas hujan, keadaan nya... masyallah... sgt cantik... bukit2 yg berkabus... awan2 yg putih... nampak sgt cantik. kita patut rasa bersyukur, dpt bernafas lg pd harini... alhamdulillah...
wuhhuuu... mcm tazkirah ye, "renung2 kan dan selamat beramal...." hehehe. mcm profesor ez kan yg kat radio tu... anyway, seriously i really like being here in ipoh, enjoying the beutiful scenery... cuma kalo musim tak ujan tu, byk la pulak jerebu nye... berkabus le juga ye tp kabus paneh le.. mmg bahang nye Tuhan je yg tau... paneh giler. mlm2 pun paneh... ini la ipoh uols....
so, back to our entry for today.... lets talk about breakfast.. as uol know, bfast is very the importang kan... sbb bila perut dah lama rehat pd waktu mlm (itu pun kalo mkn dinner awey le, kalo siap ada supper lg kul 2,3 pg tu... idak le rehat2 perut mesin mkn... sian kat perut kita kan...).. jd, kalo ikut kan pakar dieticion(betui ke ejaan ni tah..), mmg bfast wajib amik. org puasa pun ada sahur... so, as for today, my bfast for my mom(papa bear bfast kat opis, anak jantan mkn kat sek..) is.... nasi goreng... hehehe... ala.. korg pun pandey wat kan, cuma laintgn lain le rasa nye...
nasi goreng akak pg ni sempoi jek pasal mak tak leh mkn pedeh.. sian dia. semlm wat gak tp aku belasah pedeh2 pasey papa bear kuat pedeh... mak aku ngan anak jantan aku tak leh mkn... sian plak kat dorg... so, arini wat yg tak pedeh...
Nasi Goreng Sempoi
bhn:-
nasi secukup nye (tak sukat plak td... tp ada la dlm 2 pot beras kot..)
bwg putih (dlm 4 ulas - byk best sbb ada bau n rasa)
bwk merah (dlm 4 ulas gak yg sederhana beso tu)
- bwg ni korg tumbuk eyh... kasar2 je
ikan bilis - dlm segenggam - tumbuk gak - sikit2..
cili kering - 5,6 tangkai - gunting je
garam
kiub ikan bilis
serbuk belacan
telur
cara:-
tumis myk (guna myk lebih grg ikan je)
pecah telur, kacau2 sket
masukkan bhn2 yg ditumbuk tu... cili kering, bior garing sket.. masukkan garam, serbuk belacan dgn kiub ikan bilis.... kacau2 sampai garing... last sekali masukkan nasi td... kacau la dlm 10 min gitu... bg dia betui2 sebati... kalo guna myk baru warna nasi grg ni tak lawa la sgt mcm pucat je la.. tp kalo guna myk lbhan grg ikan tu, dpt la kaler2 cam kuning2 sket... n mmg nampak menyelerakan... 1 rumah bau beb... ahaks...lepas dah godek2 dlm 10 min tu bleh la hidangkan. mkn la dgn ulam ke...perrgghh... kalo nak awet muda, mkn la ulam TEMU.. rupa nye mcm kunyit idup tu tp rasa nye mcm pelam muda... sebab uols...

No comments: