haaaa... kan dah kata, sempena bday ni i sgt lah rajin nye utk mengupload gambo n resipi for uols try di masa rajin... kali ni kita masak LOKAN (abg kpd kerang - gundut kata...), masak lemak berempah... jom tgk apa resipi nya...
LOKAN masak lemak berempah
3kg lokan - bila dah buang kulit tinggey dlm 1kg jek.... huhuhu...
santan pekat - anggaran dlm rm1.20 punya peking
bawang putih - potong2 je
bawang besar - potong2 je
halia - potong2 gak
serbuk rempah kari - dlm 2 sudu mkn
cara -
lokan tu uol kena rendam dlm ayor paneh kejap bg senang nak kopek cengkerang dia tu... amik isi je.. pastu bwg putih, bwg beso (bwg kecik mahey - jgn guna), halia, dipotong2 atau di mayang halus... masukkan dlm periuk yg ada lokan td. tuangkan sepeket santan pekat, serbuk rempah td, asam keping sikit, daun kunyit.... pastu masak la sambil tu uol kena kacau supaya dia tak bertaik minyak... haaa.... ayor dr lokan ni akan kuar dgn sendiri nye dan akan menjadi kan berkuah... bau dia jgn citer eyh. mmg masuk idung kuar angin... ahaks... masuk kan garam secukup rasa. dlm 20min tu ok la... senang dan mudah je....
tp kalo uols tgk pic i tu, i ada letak kan telur ikan tau. semlm gi pasar tgk cantik telur ikan tu, murah plak... teruih je rembat. masuk kan sekali dlm masakn td tu... perrghhh... mmg sedap la.
anak i mkn ni dia tanya, ini apa ma? ini adik beradik kerang la ni. dia suka kerang. so, dia pun mkn la sambil mkn tu dia kata, ini abg kerang ye ma? i kata, a'ah.. abg kerang. pastu dia kata, sedap... adik suka. pastu bila dah abis mkn dia bgtau nenek dia bila nenek tanya dah mkn ke, dia kata dah... adik mkn abg kerang!!... huhuhu...
p.s. -
kalo uols perasan kan, dlm gambo tu ada 3 org budak tgh cuci cengkerang lokan tu nak letak dlm akuarium... kesian kat depa, i suh gundut yg cuci.. dia kata, ma, adik nak gi umah kwn jap, nak mtk pertolongan kwn cuci kan, penat la adik nak cuci sorg2, byk tu... errmmm... ye la...
No comments:
Post a Comment