My Blog List

Sunday, February 13, 2011


ok... oleh kerana hari bday i kan... i nak shara la some stories n also ada la sikit resipi roti ni tuk uol try di masa lapang...

ekceli buat roti ni tak la susah mana pun, cuma yg perlu ada hanya level of confidence n the passion utk mencuba n menghasil kan sendiri our favourite food. org tua2 selalu kata berkat air tgn kita ni lg elok utk keluarga... cewah... tp kalo dah dtg mood maleh tu, tak kira la sapa kata kan... maleh juga le ada nye.... so, sementara rajin ni, jom kita wat choc raisin bun... yum yum...

Choc Raisin Bun

A

500 gm tepung roti

100gm gula kastor

30gm susu tepung

20gm serbuk koko

11gm yis kering - mauripan

1 sd teh bread improver

1 sd teh bread softener

100gm - 200gm raisin (ikut suka la eyh...)

B

250ml air

1 bj telur

C

80gm majerin/mentega

caranye -

campurkan semua bahan A dlm mixer (org tak berapa nak rajin menguli dgn tgn... takut tulang reput..). dah elok bergaul mesra bahan2 tu, masuk kan bahan B yg telah di kocak2kan bersama. hehehe... kocak tau jgn tak kocak!... bila dah elok je dema mesra serasi... masuk kan bahan c. bior kan dema bergaul lg sehingga la tak melekat kat bowl tu... dia mmg lembut sket tp tak melekat la kan...

pastu biorkan dlm bowl tu hingga dia naik double the size.... pastu uli lg for few minutes... then amik la dlm 50gm ke ikut suka la kan... masuk kan dlm loyang wat kek tu. letak la dlm 9 biji ke, dekat2 pun tak pe.. dema tak gaduh... pastu bior kan lg 40 min... bila dah naik gebu lemun je tu... bako la dlm oven dgn suhu 170 ke, ikut oven memasing la ye... bako la sampai masak... mmg sonok wat roti ni... sebab efect dia tu bleh tgk dgn cepat. n roti ni sgt sedap... nak mkn camtu je boleh, nak cicah milo pun boleh.... simpan 2 hari pun ok lg...

so, apa kata uols cuba plak eyh... pastu ras ala kesedapan ayo tgn sendiri tu.... ahaks...

No comments: